onsdag 10 januari 2024

Vänern


Lite information från vänervård. 


 Rykande färsk satellitbild över Vänern. De senaste dagarnas kraftiga kyla har verkligen satt fart på isläggningen. I princip ligger hela Dalbosjön medan de centrala delarna av Värmlandssjön fortfarande är öppen. 


Det har gått otroligt snabbt med isläggningen i år. Det är ganska ovanligt att Vänern dels fryser så snabbt men även att vi har så mycket is så här tidigt på säsongen. Vanligtvis kommer en mildare period/er (som vi är inne i just nu) som gör att isarna rör sig mycket, alt. blåser bort på stora ytor. I år verkar vi dock vara inne i en mycket vindsvag period (ovanligt bara det) och prognoser utlovar sträng kyla i nästa vecka igen. Jag räknar med att hela Vänern lägger sig i nästa vecka vilket ger en ungefärlig isläggning av hela Vänern runt 20-25 januari. Spännande om det blir kärnis hela vägen Hammarö-Djurö...det är rätt mkt som talar för det just nu men det hänger nog mest på vinden.


Min väderstation visar genomsnittstemperatur på 10 grader UNDER det normala hittills i Januari. Det är brutalt mycket. December var 2,9 gr under, november 2,5 gr under och oktober 0,9 grader under. Den serien utmärker sig verkligen med tanke på de senaste årens milda höstar/vintrar. Ibland har det knappt varit minusgrader på hela vintern!





Inga kommentarer: